Two 56-storey prefabricated towers will form Singapore’s new residential district

Avenue South Residences will be an innovative and eco-friendly residential district in Singapore anchored by two 56-storey skyscrapers nestled among five historically preserved buildings. The towers will be made up of pre-engineered units and built against a backdrop of five four-story Art Deco-style heritage buildings on Silat Avenue. Prior to assembly, 80% of each module for Avenue South Residences will be created offsite and stacked and assembled onsite.

The live-work-play concept will offer a new residential product while preserving the neighborhood‘s green spaces by connecting residents to the surrounding environment through the creation of an oasis-like community space surrounded by a canopy of preserved trees.

The two towers will each feature clean, modern lines with pockets of terraces in the sky. The sky terraces are intended to break down the scale of the towers and create a visual connection with nature. Accessible to local residents, the terraces will offer green spaces on different levels above the city. Plus, wood-toned vertical screens create a textured fabric aesthetic while providing sun protection. The project will also include an urban public park that will provide a gateway to the network of adjacent rail corridors, providing an active edge and entrance to the project.

Sky Terraces Avenue South Residences

The parking garages will feature full-height green walls that wrap around the parking podium on all sides. The living green wall exposes the parking levels of the adjacent preserved block. The building facade facing the South Residences Avenue Rail Corridor will feature an exterior vertical play green wall with climbing plants that will serve as occasional parking protection. The interactive gardens include a built-in observation deck, climbing walls and ramps leading to a ground-level playground.

See also: Spacesmith to design sustainable production facilities for Upriver Studios in New York

Both towers are oriented in the north-south direction to take advantage of optimal passive solar design and airflow. They are placed to minimize their environmental footprint while allowing adequate setback distances to preserve a view corridor, allowing direct visual connection from neighboring HDB blocks and mitigating traffic noise.

The project is expected to be completed in 2026.

Avenue Sud Residences and Historic Buildings

Comments are closed.